Investointien aika on nyt

Viime aikoina on kuultu ehdotuksia Sirkkalan sillan rakentamisen lykkäämisestä. Taloustilanne todellakin näyttää huonolta mm. ennaltaehkäisevien kuntapalvelujen kannalta. Siitä huolimatta, että syömme enemmän kuin tienaamme, säästämistä ei kannata tehdä tyhmästi. Sirkkalan sillan rakentaminen nyt on säästöä pitkällä aikavälillä. Yleisestikin investointien ajoittamista ei voi verrata käyttömenojen suunnitteluun.

Joensuulla on vuosittain muutaman miljoonan rahoitusvaje korjausvelassa. Tälle pitää keksiä joku pitkän aikavälin ratkaisu. Korjausvelka tarkoittaa siis sitä, että vuosittaiset poistot ovat pienempiä kuin vuosittaiset korjausinvestoinnit. Korjausvelkaa syntyy pääosin siitä, että rakennuskustannukset (materiaalit ja palkat) nousevat, sekä rakentamista sääntelevät normit kiristyvät.

Sirkkalan silta

Sirkkalan sillan havainnekuva

Kuitenkin osa korjausinvestoinneista on pakollinen paha. Suvantosilta pitää muutaman vuoden kuluessa laittaa remonttiin. Sillan korjaaminen edellyttää liikenteen sulkemista noin puoleksi vuodeksi. Jos suvantosillan korjaamista lykätään, sillan kunto huononee entisestään ja korjauskustannukset nousevat. Suljettaessa Suvantosilta, korvaavista liikennejärjestelyistä täytyy huolehtia. Kaikkea liikennettä ei voi ohjata Itäsillan tai Pekkalan sillan läpi.

Investointeja on pakko rahoittaa velalla. Joensuun ottaa kuitenkin velkaa parhaillaan negatiivisella reaalikorolla. Tämä tarkoittaa, että inflaatio syö koron. Joensuu siis saa tällä hetkellä rahaa siitä, että ottaa velkaa. Lyhennyksistä on tietysti pakko huolehtia. Sijoittajat haluavat tällä hetkellä rahansa turvaan ja kuntia pidetään edes jokseenkin luotettavana velanmaksajana. Jos ohjauskorko (tai viitekorko) nousee tai inflaatio supistuu, tilanne kääntyy tietysti päin vastoin. Ohjauskorko ei tästä voi enää laskea, mutta inflaation nouseminen on melkein pakollinen paha euroalueen selviytymiseksi, eikä ohjauskoron mainittavaa nostoakaan pidetä todennäköisenä.

Eli Sirkkalan silta kannattaa kilpailuttaa tämän vuoden lopussa ja rakentaminen aloittaa alkuvuodesta. Yleisestikin investoinnit kannattaa ajoittaa silloin, kun investointi on edullisin silloinkin, kun investointi on pakko rahoittaa velaksi. Tietysti edellyttäen, ettei velan korkomenot ylitä investoinnin lykkäämisen kustannuksia.

Investointien ajoituksen kestävyyten liittyen, on huomattavaa edistystä, että parakkikouluista on päästy eroon kaikkialla Joensuussa Uimaharjua ja Marjalaa lukuunottamatta. Parakitkin maksavat pitkällä aikavälillä vuokramenoina enemmän kuin asiallisissa koulutiloissa opiskelu.

——-

Vaalikampanjointi ei ole ilmaista Joensuussakaan. Nöyrimmin pyydän tukea kampanjaani. Lahjoituksen voit tehdä osoitteessa http://lahjoita.vihreat.fi/lahjoita/henkilolle/jussi-airaksinen

Kommentointi on sulkeutunut.