Onko parkkisakkojen tarkoitus kiusanteko? Entäs näpistyssakkojen?

Yle uutisoi Rovaniemen parkkisakkojen kehityksestä ja pysäköintimaksutuotoista. Väärinpysäköinnistä rangaistaan parkkisakolla siksi, että väärinpysäköinnistä on haittaa liikenteen sujuvuudelle ja turvallisuudelle. Uutinen oli kuitenkin kirjoitettu melkoisen asenteelliseen sävyyn. Ihan vertailukohdaksi, pidin uutisen rungon ja sananvalinnat suunnilleen ennallaan ja tätähän voi pienillä muutoksilla käyttää näköjään muuhunkin uutisointiin. Mille seuraavanlainen uutinen näyttäisi? (Luvut ovat melkein hatusta heitettyjä, mutta oikean suuntaisia).

Myymälävaras varo: Suomi tienaa sakoilla enemmän kuin myymälävarkauksien vähenemisellä säästyvät kulut ovat nousseet

Robin Hoodien antama almu valtion pohjattomaan kassaan oli viime vuonna tarkkaan sanottuna 42,4 miljoonaa euroa.

Se tarkoittaa viitäkymmentäneljää tuhatta kyttien kirjoittamaa maksuviestiä kammarilla vuodessa. Noin 215 lappua joka arkipäivä.

Tämän vuoden saldo tulee olemaan vieläkin komeampi – tai rumempi, jos sitä katsoo liimanäpin silmin.

Keskimääräinen ansiotaso on viidessä vuodessa noussut kuudellasadalla eurolla. Pikaisesti laskettuna kaupungin lisätienesti päiväsakkojen kasvamisesta olisi tänä vuonna noin 13,1 miljoonaa euroa. Todennäköisesti suurituloisemmat näppärät kuitenkin ovat hieman tarkempia sakkolapun uhatessa, joten summa jää vähän pienemmäksi.

Juoksukaljojen aiheuttama hävikki on kaupoilla pysynyt käytännössä samana jo usean vuoden ajan.

Automarketit vie tuloja lähikaupoilta, mutta toisaalta taas niissä kirjoitetaan paljon sakkolappuja. Alepoissa ja Siwoissa näyttää helpommin lipsahtavan slurkkien haaviin kuin Prismassa ja kassit unohtuu helposti vuorata foliolla varashälyttimien varalta.

Valtiolla näpistelijät ovat mukava lypsylehmä. Valtion tulot sakkomaksuista ovat puolisen sataa miljoonaa euroa vuodessa.

Kommentointi on sulkeutunut.