Toimeentulo kuuluu kaikille

Merkillisesti opiskelijoiden köyhyyttä pidetään oikeutettuna opiskelun tilapäisyyden vuoksi. Myös työttömyys ja sairastuminen ovat tilapäisiä elämäntilanteita. Vain pahimmat sosiaaliruoskalinjalaiset hyväksyisivät sairaan tai työttömän elintasoksi opintotuen tason. Tuntuisi täysin kohtuuttomalta vaatia työttömyystuella tai sairaspäivärahalla elävää tulemaan toimeen valtion takaamalla lainalla, joka maksetaan takaisin mikäli työpaikka jostain sattuu löytymään. Ja samaan aikaan kehdataan vieläpä hämmästellä nuorten ylivelkaantumista.

Virallisen liturgian mukaan pakko nostaa opintolainaa nopeuttaa opintoputkea. Useiden opiskelijoiden kohdalla tilanne on täysin päinvastainen opiskeluajan kuluessa sellaisten töiden tekemisessä mitä työttömyys- ja muilla toimeentuloetuuksilla elävien on mahdotonta ottaa vastaan. Toisella asteella opintotuki on vieläkin pienempi, suurimmillaankin reilusti alle selviytymisen rajan.

Kun alle 20-vuotiaiden vanhempien tulojen vaikutusta opintotukiin käsiteltiin viimeksi eduskunnassa kokoomus repesi kahteen leiriin. Ben Zyskowicz, Hanna-Leena Hemming ja Tuulikki Ukkola peräsivät äänekkäimmin vanhempien vastuuta itsenäisesti asuvien täysi-ikäisten lapsiensa toimeentulosta. Tulosidonnaisuuden poistaminen antaisi kuulemma väärän signaalin. Valitettavasti moraalisen vastuun vaatiminen ja annettu signaali ovat liian laihaa evästä opiskelijan päivittäisen ruokavaltion perustaksi. Vastuullisesti ajatellen pitäisi turvata jokaisen toimeentulo. Käytännössä tämä tarkoittaisi lakisääteisiä elatusmaksuja vanhemmilta itsenäisesti asuvalle täysi-ikäiselle lapselle, mikä tuskin enää sopisi kokoomukselle tai edes perustuslakivaliokunnalle.

Kohtuuton köyhyys tai pakotettu velkaantuminen ei ole hyväksyttävää yhdenkään ihmisryhmän kohdalla. Perustuloa odotellessa seuraavalla hallituskaudella tulee kiireellisimpinä hoitaa opintotuki indeksiin, poistaa vanhempien tulosidonnaisuus, lisätä opintotukeen huoltajakorotus, sekä ratkaistava opiskelijan kesäasuminen. Seuraava tavoite tulee olla opintotuen korottaminen kaikilta opintoasteilta muiden alimpien sosiaalietuuksien tasolle. Toinen merkittävä lähivuosien kokonaisuus tulee olla opiskelijaterveydenhuollon saattaminen käytännössä toimivaksi.

Kirjoitus on julkaistu Suomen lukiolaisten liiton Savo-Karjalan piirin nettisivuila.

Voit tukea kampanjaani verkossa tapahtuvalla lahjoituksella klikkaamalla sivun oikeassa laidassa olevaa linkkiä ”Lahjoita & tue kampanjaani”. Voit lahjoittaa kampanjaani myös tekstiviestillä seuraavasti: tekstaa ”TUE10 Jussi Airaksinen” tai ”TUE20 Jussi Airaksinen” numeroon 16511, jolla lahjoitat 10€ tai 20€.

Kommentointi on sulkeutunut.